perjantai 30. tammikuuta 2015

VAATETUSKUOSIN TESTAUSTA SIMULAATION AVULLA

Suunnittelija: Anni Oikarinen
SINCO eli Service Innovation Corner on palvelumuotoilun kehitysympäristö, joka tarjoaa teknologiset puitteet uusien ideoiden testaukselle. Ympäristö on kehitetty erityisesti palvelumuotoilun tarpeisiin, mutta se toimii erinomaisesti myös muiden muotoilualojen innovaatioiden testaukseen. Me sisustus- ja tekstiilimuotoilun maisteriopiskelijat pääsimme hyödyntämään Sinco -ympäristöä vaatetuskuosin suunnittelussa.


Sinco -laboratorio koostuu laajakankaista ja videoprojektoreista, joilla voidaan simuloida erilaisia ympäristöjä käyttäen hyödyksi kuvaa, ääntä ja valaistusta sekä monenlaista rekvisiittaa. Sinco -laboratiossa ideoiden testaus ja kehittely on helppoa, nopeaa ja edullista, joten sitä hyödynnetään usein suunnittelun alkuvaiheessa.


Suunnittelija: Laura Vaaraniemi
Syventävän tekstiilimuotoilun -opintojaksolla testasimme Sincon käyttöä uudella tavalla – projisoimme suunnittelemiamme kuoseja vaatteisiin. Työpajassa testasimme kuosiemme toistuvuutta, skaalaa ja eri värivariaatioita sovituskoppisimulaatiossa. Työpajaan osallistuvat henkilöt olivat pukeutuneet vaaleisiin vaatteisiin, joihin kuoseja heijastettiin ja laajakankaat toimivat ikään kuin sovituskopin peileinä.

Sovituskoppisimulaatio lisäksi kokeilimme kuoseja erilaisissa ympäristöissä. Heijastimme kuosien taustalle esimerkiksi kaupunki- tai rantanäkymän, joilla testasimme sekä kuosien erottuvuutta että sulautumista ympäristöön. Korostimme erilaisten ympäristöjen tunnelmaa tuomalla niihin äänimaailmoja liikenteenpauhusta aaltojen loiskeeseen. 
Suunnittelija: Elina Nätynki
Kuvat: Reetta Forsman

Kutsuimme työpajaan vierailijoita, jotka pääsivät myös eläytymään käyttäjärooleihin ja kokeilemaan kuoseja sekä sovituskoppisimulaatiossa että erilaisissa simuloiduissa ympäristöissä. Vierailijoilta saimme loistavaa käyttäjäpalautetta siitä, miltä kuosit tuntuivat keholla, sekä mitä tunteita ja mielleyhtymiä ne herättivät. Käyttäjäroolien kautta saimme kohdata myös vaatetuskuosin suunnittelun haasteen: miten suunnitella kuosi, joka olisi innovatiivinen ja omaperäinen, mutta miellyttäisi mahdollisimman laajaa asiakaskuntaa.

Käyttäjäpalautteen avulla kerätty tieto auttoi suunnittelua harppauksin eteenpäin. Ja nyt kuosit ovat valmiita ja lähetetty asiakkaalle. Jännityksellä odotamme, mitä jatkossa seuraa! Sinco -ympäristöön tulemme varmasti palaamaan myös muiden suunnittelutehtävien äärellä!


- Karoliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti